Följ Kommuninvest

Tillgänglighet och stabilitet för kommuner, regioner och marknader

Pressmeddelande   •   Mar 17, 2020 16:45 CET

Med anledning av Covid-19 har Kommuninvest de senaste veckorna gjort ett omfattande arbete för att motverka smittspridning och säkra att krisberedskapen är god.

Nya regler har införts för medarbetarna. Det handlar bl a om att personer i kritiska roller ska undvika att finnas i samma möten och sammanhang, om en hög grad av restriktivitet i allt resande samt om att den som haft en särskild riskexponering sätts i karantän.

Medarbetare som befunnit sig i identifierade riskområden eller på annat sätt utsatts för möjlig smittspridning har arbetat hemifrån under två veckor.

Under torsdagen genomfördes en krisövning där alla medarbetare uppmanades att arbeta hemifrån hela dagen. Utfallet blev positivt. Normala funktioner upprätthölls. Inplanerade möten genomfördes. Kommuninvest har full kapacitet att driva sin verksamhet även i ett läge där personalen jobbar på distans.

Från och med i morgon adderas ytterligare ett par åtgärder:

 • Hemarbete blir standard
 • Digitala möten blir standard
 • Hemarbetsplatserna förses omgående med all den utrustning som avancerade finansfunktioner kräver

- Som den största kreditgivaren till Sveriges kommuner och regioner är vi en systemviktig aktör. Detta ansvar tar vi på stort allvar. Därför är det mycket viktigt för oss att säkerställa att vår verksamhet är tillgänglig och stabil även i den extraordinära situation som nu uppstått, säger Tomas Werngren, vd på Kommuninvest.

Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 290 kommuner och regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 450 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.

Kommentarer (2)

  Jag har funderat på hur det påverkar Kommuninvests möjligheter att låna upp kapital på finansmarknaden, nu när i stort alla stater skall låna upp gigantiskt många miljarder (Svenska staten 300 mdkr, Frankrike 490 mdr Euro osv), för att motverka Cor-19 epidemin. Kommer de att dammsuga finansmarknaden på billiga likvider? Samtidigt ökar lånebehovet stort hos de svenska kommunerna och regionerna.
  /Gertowe Thörnros, Degerfors kommun och tidigare med i KIEFs styrelse.

  - Gertowe Thörnros - 2020-03-18 20:02 CET

  Hej Gertowe!

  Tack för en intressant fråga!

  Att flera centralbanker, inklusive Riksbanken, går in och gör stora tillgångsköp är förmodligen inte problematiskt för Kommuninvest. Snarare tvärtom. När det därigenom skapas en större efterfrågan i marknaden borde det ge lägre räntor.

  Riksbanken har meddelat att man kommer att göra en del av sina köp i kommunobligationer. Maria Viime, vice vd på Kommuninvest, kommenterade tidigare i veckan detta som följer:

  – "Marknaden för kommunobligationer har byggts upp över lång tid. I takt med att kommunsektorns investeringsbehov har ökat har volymerna de senaste åren vuxit snabbt. Nuvarande marknadsstorlek ger både dynamik och stabilitet. Om Riksbanken går in på ett balanserat sätt – vilket vi utgår från att man gör – borde det gå att räkna med positiva snarare än negativa effekter.

  Med Riksbankens agerande skulle man förmodligen kunna se framför sig en liten sänkning av upplåningsräntorna och därmed något lägre upplåningskostnader för kommuner och regioner. Det skulle i så fall bli billigare att finansiera samhällsnyttiga investeringar. Det är svårt att hävda att detta inte skulle vara en bra sak."

  https://kommuninvest.se/2020/03/sakert-val-i-turbulenta-tider/

  Vi får naturligtvis se hur allt detta utvecklas framöver. Med nuvarande turbulens är det särskilt svårt att göra förutsägelser.

  M v h,

  David Ljung

  Kommunikationschef på Kommuninvest

  - David Ljung - 2020-03-19 10:34 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.