Följ Kommuninvest

Patrick Nimander ny CFO på Kommuninvest

Pressmeddelande   •   Jun 11, 2018 09:08 CEST

Patrick Nimander is the new CFO at Kommuninvest i Sverige AB

Patrick Nimander, 47 år, har utsetts till ny ekonomi- och finanschef (CFO) för Kommuninvest i Sverige AB. Patrick kommer närmast från EKN (Exportkreditnämnden), där han varit CFO sedan 2010. Patrick efterträder Johanna Larsson, som har tillträtt en tjänst på Örebro Kommun som ekonomichef.

- Patrick har en gedigen och bred bakgrund från offentlig finansiella aktörer och vi är glada att han valt att börja på Kommuninvest, säger Tomas Werngren, VD. Jag förväntar mig att Patrick med sin erfarenhet av både styrning, uppföljning och verksamhetsövergripande förändringsprojekt kan ge goda bidrag i den utvecklingsfas Kommuninvest nu befinner sig i.

Kommuninvest har växt kraftigt sedan det startades av ett tiotal kommuner i Örebro län i mitten av 1980-talet. Idag är 288 kommuner och landsting/regioner medlemmar, och Kommuninvest står för hälften av all utlåning till kommunsektorn. Kommuninvest är Sveriges sjätte största kreditinstitut, efter de fyra storbankerna och SBAB.

Patrick Nimander har arbetat inom den offentliga finansiella förvaltningen sedan 1998, med anställningar på EKN, Riksbanken, Riksgälden och Finansdepartementet. Han var ekonomi- och finanschef på EKN 2010-2018 och chef för Risk & Business Control 2008-2010. På Riksbanken var han chef för Middle Office inom Guld- och valutaförvaltningen 2006-2008 samt chef för Bankenheten på Avdelningen för finansiell stabilitet 2003-2006.

- Kommuninvest erbjuder en miljö där komplex finansiell verksamhet sammanförs med ett offentligt uppdrag, det tilltalar mig, säger Patrick Nimander. Högt ställda kundambitioner och målet att vara världens bästa kommunala finansförvaltare ställer krav på en effektiv utveckling av verksamheten, men också ordning på ekonomin för att uthålligt kunna utveckla bolaget. 

- För mig personligen är jobbet en utmaning både i det offentliga och finansiella benet. Inriktningen på kommuner och landsting/regioner – inte staten – ger mig en chans att bredda mitt kunnande och min erfarenhet i det offentliga Sverige. Vad gäller det finansiella fanns det nya utmaningar i att lämna myndighetsvärlden och gå till en verksamhet som står under tillsyn av Finansinspektionen. Av det jag hittills sett finns det både tydliga likheter och skillnader och god möjlighet att lära sig nytt.

Patrick Nimander tillträdde sin tjänst 1 april.

Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 288 kommuner och landsting/regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på cirka 360 miljarder är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och Sveriges sjätte största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.