Följ Kommuninvest

​Kommuninvest planerar sin sjunde gröna obligation

Pressmeddelande   •   Maj 28, 2019 10:52 CEST

Kvarteret Mars i Trollhättan med 177 lägenheter, som erhållit Svanenmärkning och där stor vikt lagts vid sociala aspekter, finansieras med gröna obligationer.

Kommuninvest avser att emittera en ny grön obligation, den sjunde hittills och den femte i svenska kronor. Till ledarbanker för transaktionen har utsetts Danske Bank, SEB och Swedbank. Givet marknadsförutsättningar kan en transaktion förväntas i närtid.

Under sitt ramverk för gröna obligationer lånefinansierar Kommuninvest svenska kommunala investeringsprojekt inom åtta områden, bland annat förnybar energi, gröna byggnader, kollektivtrafik och vattenhantering.

I slutet av april 2019 uppgick Kommuninvests portfölj av Gröna lån till totalt 251 projekt i 119 kommuner och regioner. Totalt hade 48,8 miljarder kronor beviljats, varav 32,2 miljarder kronor hade utbetalts.

För att finansiera de Gröna lånen utfärdar Kommuninvest gröna obligationer. Hittills har Kommuninvest emitterat totalt 23,9 miljarder kronor i sex transaktioner, vilket gör Kommuninvest till Sveriges största emittent av gröna obligationer. För närvarande är fem gröna obligationer utestående.

För ytterligare information

Christian Ragnartz, Chef för Skuldförvaltning, tel: 070-607 38 34, e-mail: christian.ragnartz@kommuninvest.se

Pelle Ekestubbe, Senior förvaltare, tel: 010-470 88 62, e-mail: pelle.ekestubbe@kommuninvest.se

Björn Bergstrand, Chef för Medierelationer, tel: 010-470 87 31 alt. 070-886 94 76, e-mail: bjorn.bergstrand@kommuninvest.se

Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 289 kommuner och regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 400 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.