Följ Kommuninvest

Kommuninvest offentliggör planer på ny grön obligation

Pressmeddelande   •   Okt 12, 2018 09:56 CEST

Bostadsområdet Aspö Ekologi i Skövde finansieras med gröna lån från Kommuninvest

Kommuninvest har idag offentliggjort sina planer på att emittera en ny grön obligation, den femte hittills och den tredje i svenska kronor. Till ledarbanker för transaktionen har utsetts Nordea, SEB och Swedbank. Givet marknadsförutsättningar kan en transaktion förväntas i närtid.

Under sitt ramverk för gröna obligationer lånefinansierar Kommuninvest svenska kommunala investeringsprojekt inom åtta områden, inklusive förnybar energi, energieffektivisering, gröna byggnader, kollektivtrafik, vattenhantering och avfallshantering.

Per 9 oktober 2018 uppgick Kommuninvests portfölj av Gröna lån till totalt 209 projekt i 98 kommuner och landsting/regioner. Totalt hade 35,2 miljarder kronor beviljats, varav 22,8 miljarder kronor hade utbetalts.

För att finansiera de Gröna lånen utfärdar Kommuninvest gröna obligationer. Hittills har Kommuninvest emitterat totalt 17,5 miljarder kronor i fyra transaktioner, vilket gör Kommuninvest till Sveriges största emittent av gröna obligationer.

Kommuninvests betydelse för att aggregera gröna upplåningsbehov och ge svenska kommunala låntagare kostnadseffektiv tillgång till grön finansiering har uppmärksammats av FN, Förenta nationerna, som 2017 tilldelade Kommuninvest sitt United Nations "Momentum for Change" Climate Solutions Award i samband med klimatkonferensen COP23 i Bonn, Tyskland.


För ytterligare information

Tobias Landström, Biträdande chef Skuldförvaltning, tel: 070-586 78 51, e-mail: tobias.landstrom@kommuninvest.se

Björn Bergstrand, Hållbarhetschef, tel: 070-886 94 76, e-mail: bjorn.bergstrand@kommuninvest.se, bjorn.bergstrand@kommuninvest.se

Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 288 kommuner och landsting/regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Kommuninvests balansräkning uppgår till cirka 430 miljarder kronor och bolaget är den störste långivaren till svenska kommuner och landsting. Huvudkontoret finns i Örebro.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.