Följ Kommuninvest

Kommuninvest emitterar sin sjätte gröna obligation

Pressmeddelande   •   Mar 20, 2019 14:35 CET

Bostadsområdet Aspö Ekologi i Skövde finansieras med gröna lån från Kommuninvest

Kommuninvest har gett ut en ny grön obligation om 3,5 miljarder kronor, den sjätte hittills och den fjärde i svenska kronor. I likhet med Kommuninvests föregående gröna obligationer, kunde transaktionen tack vare god efterfrågan och en övertecknad orderbok prissättas lägre än Kommuninvests traditionella svenska obligationer. Denna gång uppgick den beräknade prisskillnaden till 2 räntepunkter.

Den gröna obligationen köptes av ett 20-tal inhemska och internationella investerare, inklusive Alecta, Catella, Folksam, LF Bank Treasury, Länsförsäkringar Liv, Sak och Fondliv, Nordea Investment Management, Robur, SEB Investment Management, SEB Treasury, SHB Treasury, Skandia och Storebrand Asset Management / SPP Fonder. Löptiden på obligationen är fem år, med förfall i mars 2024.

- Vi letar fortlöpande efter investeringar som kombinerar finansiella värden med en grön profil. Vår investering i Kommuninvests gröna obligation gör det möjligt att stimulera kommuners gröna förändring samtidigt som vi skapar god avkastning och bidrar till bättre pensioner för våra kunder, säger Alexander Onica, Portfolio Manager hos pensionsbolaget Skandia. 

Sedan Kommuninvest lanserade sitt gröna upplånings- och utlåningsprogram i juni 2015 har 23,9 miljarder kronor emitterats i sex gröna obligationer, vilket gör Kommuninvest till största svenska emittent. Hittills har fyra gröna obligationer emitterats i svenska kronor och två i US dollar. Orderboken vid tisdagens transaktion uppgick till över 6 miljarder kronor och investerare från sex länder deltog.

Christian Ragnartz, chef för Kommuninvests skuldförvaltning, kommenterade transaktionen:

- Det är glädjande att notera ett fortsatt starkt investerarintresse och bra prissättning för våra gröna obligationer i SEK. Sverige har idag en av världens mest utvecklade marknader för grön finansiering, och ett allt större utbud av gröna obligationer. Att vi kan erhålla lägre upplåningskostnader visar att hållbarhet har ett tydligt värde, och gör det enklare för Kommuninvest att stimulera kommunsektorns gröna omställning.

Kommuninvest matchar den gröna obligationsutgivningen mot s.k. Gröna lån för investeringsprojekt som tar sikte på minskad miljöpåverkan. Totalt hade Kommuninvest i mitten av mars 2019 utbetalt 29,2 miljarder kronor i s.k. Gröna lån till 242 projekt i 115 kommuner och regioner. Kommuninvest förväntar sig en fortsatt ökning av den gröna utlåningen, och att kunna vara en frekvent emittent av gröna obligationer, i flera valutor. Kommuninvests prognos för upplåning under 2019 uppgår till 100-120 miljarder kronor.

Se vår film om Gröna lån och gröna obligationer nedan.

Kontaktinformation

Christian Ragnartz, Chef för Skuldförvaltning, tel: 010-470 87 06, christian.ragnartz@kommuninvest.se

Björn Bergstrand, Hållbarhetschef/Senior Investor Relations Manager, tel: +46 (0) 70-886 94 76, e-post: bjorn.bergstrand@kommuninvest.se

Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 289 kommuner och landsting/regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 400 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare. Huvudkontoret finns i Örebro.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.