Följ Kommuninvest

​Kommuninvest emitterar sin åttonde gröna obligation

Pressmeddelande   •   Sep 12, 2019 08:49 CEST

Kommuninvest har gett ut en ny grön obligation om 3 miljarder kronor. Bland investerarna ingick Alecta, Länsförsäkringar och SEB IM. Kommuninvest har nu 22,5 miljarder kronor samt 500 miljoner dollar utestående i fem gröna obligationer.

Tisdagens transaktion bestod av en utökning av nuvarande KOMINS 0,625% med förfall i juni 2023, som efter transaktionen har en utestående volym om 6 miljarder kronor.

Kommuninvest matchar den gröna obligationsutgivningen mot s.k. Gröna lån för investeringsprojekt som tar sikte på minskad miljöpåverkan. Den 30 juni 2019 uppgick Kommuninvests portfölj av Gröna lån till totalt 284 projekt i 124 kommuner och regioner. Totalt hade 52,4 miljarder kronor beviljats, varav 35,5 miljarder kronor hade utbetalts.

Kommuninvest förväntar sig en fortsatt ökning av den gröna utlåningen, och att kunna vara en frekvent emittent av gröna obligationer, i flera valutor. Kommuninvests prognos för upplåning under 2019 uppgår till 120-140 miljarder kronor.

Se vår film om Gröna lån och gröna obligationer nedan.

Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 289 kommuner och regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 450 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.