Följ Kommuninvest

Kommuninvest emitterar 2-årig obligation i USD-programmet

Pressmeddelande   •   Apr 23, 2020 18:30 CEST

Kommuninvest har emitterat 1 miljard USD, motsvarande ca 10 miljarder SEK, i en 2-årig obligation inom USD-benchmarkprogrammet.

Den nya obligationen, som förfaller 2 februari 2022, prissattes 15 räntepunkter över den s k swapräntan och 33,5 räntepunkter över motsvarande amerikanska statsobligation. Intresset var mycket stort och emissionen övertecknades 3,5 gånger. Priset kunde justeras ner med hela fem baspunkter.

Efter en period av exceptionell stress i många marknader har likviditeten succesivt förbättrats. Kommuninvest har, sedan coronakrisen startade, prioriterat SEK marknaden till följd av historiskt hög efterfrågan och relativt sett avsevärt bättre upplåningsnivåer. När förhållandena nu börjat normaliseras är det logiskt att åter använda övriga av bolaget beslutade strategiska upplåningsmarknader.

”Kommuninvest har haft mycket god tillgång till likviditet under hela krisen. Efterfrågan på SEK-marknaden har varit historiskt stark, även om en viss nedgång märkts i kortare löptider på sistone. Efterfrågan i USD marknaden har istället varit desto större. Vi är därför mycket nöjda med att vara tillbaka i USD-marknaden och att möta ett så starkt intresse från investerarna. Orderboken är en av de absolut största vi någonsin haft och priset är väl i linje med SEK-marknaden för motsvarande belopp. Priset i kombination med en bedömning av marknadens förutsättningar är alltid avgörande när vi beslutar om upplåning i våra strategiska marknader”, säger Christian Ragnartz, chef för Skuldförvaltning på Kommuninvest.

Kommuninvests nyligen reviderade prognos för långfristig upplåning under 2020 är 150-170 miljarder SEK. Så långt, inklusive denna emission, har 51,7 miljarder SEK lånats upp.

För ytterligare information

Christian Ragnartz, chef Skuldförvaltning, tel: 070-607 38 34, e-mail: christian.ragnartz@kommuninvest.se

Tobias Landström, bitr chef Skuldförvaltning, tel: 070-586 78 51, e-mail: tobias.landstrom@kommuninvest.se

David Ljung, kommunikationschef, tel: 073-068 45 45, e-mail: david.ljung@kommuninvest.se

Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 291 kommuner och regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 450 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.